Германските гранични проверки поради ЕП 2024 спречија 900 неовластени влегувања

од Vladimir Zorba
94 прегледи

Привремените проверки на сите германски граници за ЕП 2024 веќе спречија околу 900 неовластени влегувања во земјата во рок од една недела, рече министерката за внатрешни работи Ненси Фезер.

Фезер изјави за Bild am Sonntag дека во тој период биле извршени и 173 налози за апсење. Неделниот весник објави дека 1.400 неовластени влезови биле откриени за време на проверките помеѓу 7 и 13 јуни и околу 900 луѓе биле спречени да влезат во земјата.

„Ова покажува дека нашите мерки се ефективни. Сакаме да ги препознаеме и запреме насилните престапници, особено што е можно порано“, рече Фезер за весникот.

За време на Европското фудбалско првенство кое започна во петокот, дневно се распоредуваат 22.000 германски федерални полицајци за да се обезбеди безбедност. Според Фезер, ова е „најголемото распоредување во историјата на федералната полиција“.

„Тие ќе ги заштитат нашите граници, аеродроми и железнички сообраќај“, рече таа.

До 19 јули ќе има привремени проверки на сите граници.

Финалето на Евро 2024 ќе се одржи на 14 јули на Олимпискиот стадион во Берлин.

Слични содржини