Германците загрижени: На Јадранот отчукува темпирана коронa бомба

од desk4

Многу медиуми во Германија секојдневно следат како се развива ситуацијата со коронавирус во туристичките земји каде Германците најчесто одат на одмор. Еден текст во „24 Хамбург“, ги истакнува Италија, Хрватска и Исланд како земји со сè уште релативно низок број на заразени лица.

Првата информација што ја објавуваат ваквите написи е бројот на заразени на 100.000 жители во последната недела. За Италија, се посочува дека оваа земја, и покрај фактот дека „има 127 000 мртви“ во пандемијата, сега се наоѓа на седумдневна инциденца од 28,7. Се вели дека Исланд има инциденца од 0,0, речиси без коронавирус. А за Хрватска пишува дека е „Рајот на брегот“. Се наведува  и дека Хрватска е земја со „ниски вредности на инциденца“ од само 18,8, што се проценува дека е релативно ниска во споредба со границата од 50 случаи неделно на 100 000 жители.

Германските медиуми прават анализи и за хрватските региониа.  Министерството за надворешни работи го опиша округот Задар како ризична област. Таму, седумдневната инциденца е поголема од 50 случаи на 100.000 жители “, наведува Франкфуртер Рундшау во својот преглед.
Јасна е причината за толку голем интерес од германските медиуми, 2,9 милиони Германци годишно пред короната летуваа на источниот јадрански брег.

За состојбата со ширењето на коронавирусот во Хрватска, пишуваат дека е до тој степен што  се истакнува дека уделот на делта варијанта во откриените нови случаи на инфекција се зголемил на 31,6 проценти во последните четири недели.

Што се однесува до Франкфуртер Рундшау, интересно е и тоа што, со оглед на изворот на кој се повикува, тој објаснува: „Најновите податоци покажуваат нула проценти, што би значело дека во последно време или нема случаи или не се вршат тестови на (делта) сојот.

Ова дефинитивно веќе не е препорака за туристите, ниту фактот дека досега во Хрватска „околу 32 проценти од населението се целосно вакцинирани“.

Штутгартер Цајтунг, пишува дека „летната сезона во Хрватска е во полн ек“, дека „ниту дождот не беше во можност да ги спречи туристите на Јадранот гладни за сонце“, но исто така и дека има се повеќе и повеќе грижи за короната.

„На Јадранот отчукува темпирана коронска бомба“, пишува Штутгартер Цајтунг, во извештај за Хрватска.  Потенцира дека високо Хрватска е туристичка земја со петтина од БДП зависен од туризам, со процент на луѓе вакцинирани против ковид-19 далеку под посакуваните нивоа на колективен имунитет. Ипокрај сеуште ниските инциденти, недвосмислено забележува дека делтата се шири сè повеќе, а на некои области, како што е Задар, епидемиолошки не им оди добро.

Во исто време, германските новинари редовно забележуваат дека во некои окрузи на Јадранот ковид-19 сè уште е многу воздржан, особено во Истра каде што инциденцата е само 1,44 (!) И каде што стапката на вакцинација е значително поголема отколку во Далмација, за разлика од Задар, за кој Институтот Роберт Кох, според кој се водат властите во Берлин, се сметаше за „област на ризик“ веќе подолго време.

Дека  германските медиуми го гледаат јадранскиот брег во Хрватска под лупа, покажува и извештајот на австрискиот „Дер Стандард“, во кој се вели дека Задар е експресно „најлош“ со инциденца од 98,7, а потоа се наведени Сплит- Округот Далмација со маргинална инциденца од 44, 9, Шибеник со веќе 57,9 новоинфицирани неделно на 100 000 жители и Дубровник со 47.

„Во Хрватска растат загриженоста за продолжување на туристичката сезона откако здравствената агенција на ЕУ ЕЦД минатата недела го обележа целиот јадрански брег од зелена во  портокалова боја“, пишува Дер Стандард предупредувајќи ја земјата на која туризмот и е толку важен, и покрај фактот дека е сè уште далеку, побезбедна од Шпанија и Португалија, се заканува да ги направи работите многу комплицирани.

Слични содржини