Ѓилас: Во Европа се уште има пристап – важно е диктаторот да слуша

од Vladimir Zorba

Претседателот на Партијата на слободата и правдата (ССП), Драган Ѓилас, изјави дека ја толерираат владата на српскиот претседател Александар Вучиќ во Европа, иако тој е „диктатор“, само затоа што ги слуша и ги исполнува сите нивни барања.

„Во Европа, се уште преовладува пристапот дека не е важно дали некој е диктатор, само прашањето е дали слуша или не. Лукашенко не слуша, Вучиќ ги слуша и ги исполнува сите барања. Тој слуша дури и ако треба да ни земе здив за да не можеме да дишеме, или ако нашата земја е уништена за Рио Тинто да прави што сака“, рече Ѓилас за српска „Нова“.

Ѓилас ја оцени како „груба“ изјавата на европратеникот Владимир Билчик, кој откако посредуваше во меѓупартискиот дијалог меѓу владата и опозицијата за изборните услови во Србија, оцени дека ќе излезе на избори на негово место.

„Срамота е што некој што знае што се случува овде го зборува тоа. Но, искрено, немам проблем со него, бидејќи тој е дел од ЕПП (Европска народна партија, чиј придружен член е Српската напредна партија), и се однесува исто и сето ова време. Мојата критика оди повеќе кон (европратениците) г -ѓа (Тања) Фајон и г-дин (Кнут) Флекенштајн “, рече Ѓилас.

Зборувајќи за начинот на кој владееше претседателот на државата, Ѓилас посочи дека „Александар Вучиќ купува луѓе – за пари, позиции, или со тоа што ќе најде врска некој да се лекува некаде или со тоа што ќе даде некому работа“.

„Тој лично корумпира некои политичари од Европа. Сепак, јас сe уште верувам, без оглед на сите шлаканици што ги добиваме од Европската унија, дека вистинскиот систем на вредности постои во таа Европа за повеќето политичари и дека на крајот некој сепак ќе каже дека вака веќе неможе“, рече Ѓилас.

Слични содржини