Глад за чипови: Претплатиле скоро 7 милијарди долари во нарачки на TSMC

од Vladimir Zorba

Недостигот на чипови ги погоди индустриите ширум светот. Водечките производители на полупроводници не можат да ја задоволат побарувачката, а конкуренцијата за пристап до нивните капацитети се интензивира.

Минатата година, клиентите на тајванскиот производител на чипови TSMC платиле најмалку 6,7 милијарди долари однапред за идните испораки на производи, објави Seeking Alpha, повикувајќи се на извори од најголемиот светски производител на чипови.

За време на кварталниот извештај на компанијата, финансискиот директор Вендал Хуанг рече дека таа сума ќе се зголеми оваа година, а на среден рок, капиталните расходи на TSMC ќе се зголемуваат во просек за 35% годишно.

Со склучување долгорочни договори за авансно плаќање со клиентите, TSMC го олеснува својот пристап до капиталот што му е се повеќе потребен поради сложеноста на литографската технологија и зголемената побарувачка за полупроводнички компоненти.

Во својата прогноза за 2022 година, менаџментот на компанијата очекува значително зголемување на приходите. Со исклучок на сегментот за меморија, целиот пазар на полупроводници ќе порасне за 9%, додека приходите на договорните производители ќе се зголемат за 20%.

TSMC очекува да ги зголеми приходите за 25% или дури 29%. За компанијата е важно тоа да го постигне не само со зголемување на обемот на испораки на производи, туку и со зголемување на просечната продажна цена. Приоритетот на TSMC може да се префрли на поекономични технолошки процеси.

Пазарот за компјутерски системи со високи перформанси (HPC) и автомобили ќе расте побрзо од просекот оваа година. На долг рок, главниот двигател на приходите на TSMC ќе остане сегментот HPC. За жал, недостатокот на производствен капацитет на компанијата ќе се чувствува во текот на 2022 година.

Слични содржини