Го нарекуваме БРИТАНСКИ СОЈ, а познат e како ВИРУС КЕНТ: Зошто се вика така и што е тоа што го знаеме за новата варијанта?

од Nikola Popovski

Новиот вид на коронавирус кој пристигна на Балканот го носи името на Кент, област во Англија, каде што првпат се појави во септември 2020 година.

Мутираниот вид на коронавирус потекнува од лице од Кент, сметаат научниците. Експертите од Советничката група за нови и нови респираторни закани (Нервтаг) открија дека видот, за кој се покажа дека се шири полесно од првичниот, потекнува од тој кварт.

Претходно беше објавено дека за првпат е забележан во тој округ, но во тоа време не беше јасно неговото потекло.

Видот е позаразен поради мутацијата, односно протеинот што ја обложува клетката на вирусот, што му овозможува да навлезе во клетките на организмот.

Една од неговите мутации наречена N501Y го менува најважниот дел, познат како „домен на врзување на рецепторот“, со што вирусот може полесно да ги инфицира клетките на телото.

Во меѓувреме, вирусот се шири и случаи на инфекција се регистрирани во над 60 земји, според СЗО.

Премиерот на Велика Британија, Борис Џонсон, минатата недела изјави дека луѓето заразени со варијантата на  коронавирус, кој за првпат беше идентификуван во Велика Британија, ќе се соочат со поголем ризик од смрт отколку оние кои се заразиле со оригиналниот вирус.

– Постојат некои докази дека новата варијанта може да биде поврзана со поголема стапка на смртност – рече тој на прес-конференција во петокот.

Истражувањата покажаа дека варијантата, позната и како Б.1.1.7, е позаразна од нејзините вирусни претходници. Но, доказите не посочија дека вирусот досега бил посмртоносен.

„Иако во просек 10 од 1.000 постари луѓе починаа од старата варијанта во Велика Британија, се чини дека ова се зголеми на 13 од 1.000 луѓе со новата варијанта“, рече во петокот Патрик Валенс, главен научен советник во Велика Британија . Сепак, тој истакна дека доказите остануваат „неизвесни“.

loading...

Слични содржини