Големи разлики помеѓу земјите во возрасната граница за примање на вакцината на „АстраЗенека“

од Stefanija Kuzmanovska

Владите ширум Европа поставија значително различни возрасни ограничувања за примање на вакцината против коронавирус на „АстраЗенека“, што дополнително придонесе за конфузијата која владее во врска со нејзината употреба веќе некое време.

Откако голем број земји престанаа да ја користат вакцината на „АстраЗенека“ во последните неколку недели откако се појавија згрутчувања на крвта кај мал број луѓе кои ја примија, Европската агенција за лекови (ЕМА) вчера објави дека открила „можна врска“ помеѓу тој производ и споменатите несакани ефекти.

Сепак, ЕМА изјави дека придобивките од имунизацијата со оваа вакцина сè уште ги надминуваат ризиците и не наметнуваат ограничувања за нејзината употреба кај лица на возраст од 18 години или постари.

Сепак, упатствата за тоа кој треба или треба да ја примиме вакцината на „АстраЗенека“ варираат од земја до земја.

Во Шпанија, оваа вакцина може да се дава само на лица над 60 години, а во Белгија на лица над 55 години.

Британските власти, кои, како ЕМА, изјавија дека придобивките од примањето на вакцината на „АстраЗенека“ ги надминуваат ризиците за повеќето луѓе, препорачаа да не се дава на лица под 30 години кога е можно.

Австралиската влада, меѓутоа, денес објави дека вакцината на „АстраЗенека“ не треба да се дава на лица под 50 години.

Италијанските власти, кои првично ја наменија вакцината за луѓе на возраст под 65 години, синоќа ја сменија позицијата и најавија дека во иднина ќе им ја даваат на луѓето над 60 години.

По вчерашното објавување на ЕМА, германската влада не ја смени препораката упатена на 30 март, според која вакцината на „АстраЗенека“ е ограничена на лица над 60 години.

Објавувањето на ЕМА влијаеше и на подготвеноста на граѓаните на ЕУ да ја примат вакцината на „АстраЗенека“.

И во Полска и во Франција, многу луѓе се откажаа од вакцината денеска.

Експертите стравуваат дека збунувачките пораки од земјите во врска со вакцината на „АстраЗенека“ може да го намалат ентузијазмот на луѓето за вакцинација, што не би било добро во време кога Европа сè уште се соочува со брзото ширење на вирусот.

Други експерти истакнуваат дека е забележан еден случај на згрутчување на крвта на 100.000 дадени дози на вакцина на „АстраЗенека“ во Германија, а додаваат дека бројот е уште помал во Велика Британија.

Некои наведоа дека таблетите за контрацепција носат поголем ризик од згрутчување на крвта отколку вакцината на „АстраЗенека“, додаде АП.

loading...

Слични содржини