Google ги промени правилата: Ќе собира информации за се што правите!?

од Stefanija Kuzmanovska
406 прегледи

Викендов Google тивко ја ажурираше својата политика за приватност, со што јасно стави до знаење дека компанијата го задржува правото да собира речиси сè што објавувате на интернет за да ги изгради своите алатки за вештачка интелигенција. Ако Google може да ги чита вашите зборови, разумно е да се очекува дека тие сега му припаѓаат и се вгнездени некаде во утробата на четботот.

„Google користи информации за да ги подобри нашите услуги и да развие нови производи, функции и технологии кои имаат корист од нашите корисници и јавноста“, се вели во новата политика на Google. „На пример, користиме јавно достапни информации за да ги обучиме моделите со вештачка интелигенција на Google и да изградиме производи и функции како што се Google Translate, Bard и Cloud AI.

Новите правила ја менуваат постојната политика, наведувајќи нови начини на кои вашите онлајн авантури би можеле да се користат за развој на алатки за вештачка интелигенција. Претходно, Google објави дека податоците ќе се користат „за јазични модели“, наместо „модели со вештачка интелигенција“, и каде што постарата политика до неодамна се однесуваше на Google Translate, сега се појавуваат Bard и Cloud AI.

Правилата обично опишуваат како една компанија ги користи информациите што ги објавувате на една од нејзините платформи, но сега се чини дека Google го задржува правото да собира и искористува податоци објавени на кој било дел од јавната мрежа како да го поседува целиот Интернет.

Практиката отвора нови и интересни прашања за приватност. Луѓето генерално разбираат дека јавните објави се јавни, но во денешно време треба да обрнат повеќе внимание на тоа што значи да се напише нешто онлајн. Веќе не е прашање кој може да ги види овие информации, туку како може да се користат. Има добри шанси Bard и ChatGPT да ги проголтаат вашите одамна заборавени објави на блог или 15-годишни рецензии за ресторани. Додека го читате ова, четботите може да исфрлаат некоја хумонкулоидна верзија на вашите зборови на начини кои се невозможни да се предвидат и тешко разбирливи, предупредува Gizmodo.

Еден од помалку очигледните глобални проблеми по доаѓањето на ChatGPT е прашањето од каде чет-ботови гладни за податоци ги добиваат сите свои информации. Компаниите, вклучувајќи ги Google и OpenAI, користеа огромни делови од Интернет за да го направат тоа. Најлошото е што воопшто не е јасно дали е легално или незаконски, а во следните неколку години судовите ќе одлучуваат за сомнежите за прашањата за авторските права, кои пред неколку години изгледаа како научна фантастика.

Сопствениците на Twitter и Reddit се особено изнервирани од проблемот со вештачката интелигенција и воведоа контроверзни промени за да ги заклучат нивните платформи. Двете компании го исклучија бесплатниот пристап до нивните API, што до неодамна дозволуваше секој да презема големи количини на објави. Овој потег требаше да ги заштити социјалните медиуми од други компании кои ја собираат нивната интелектуална сопственост, но како што веќе знаеме, тоa имаше страшни последици.

Слични содржини