Актуелно
Почетна / Бизнис / Господар на прстените во Кина: Се градат три кули високи 107 метри, на врвот ги спојува прстен

Господар на прстените во Кина: Се градат три кули високи 107 метри, на врвот ги спојува прстен

Господар на прстените е еден од најпродаваните романи и тоа не само на Запад, туку и на Далечниот исток.

Трилогијата од која настанаа и познатите филмски хитови се покажа како многу популарна и во Кина така што моментно во изградба се три облакодери по примерот на ремек делото на Толкин.

Комплексот вреден нешто повеќе од два милиони долари, го чинат три облакодери високи 107 метри и висок ходник кој прави прстен на врвот сличен на оној во Господар на прстените.

Сместен во Чонгкинг на југозапад од Кина, архитектонскиот подвиг е наречен „Господар на прстените“ во знак на измислениот свет кој го создаде Толкин.

„Господар на прстените“ на кинески е преведен како „Трилогијата на магичниот прстен“

Просторот за набљудување на врвот е тежок 2.060 тони и виси на 99,8 метри. Ја поддржуваат три околни кули.

loading...