Готвачите открија: Овие седум работи речиси никогаш не би ги нарачале во ресторан!

од Radmila Tasevska

Поради маркетинг техниките и малку познатите индустриски тајни, понекогаш се чини дека да се биде гостин во ресторан и да се избере што да се јаде не е лесна задача.

Јадењето надвор може да биде неверојатно забавно искуство. Без разлика дали тоа е некоја посебна прилика одвреме-навреме или нешто што уживате да го правите редовно, обично има нешто на менито за секого. Поради маркетиншките техники и малку познатите индустриски тајни, понекогаш се чини дека да се биде гостин во ресторан и да се избере што да се јаде не е воопшто лесна задача, пишува Eatthis.

Можете ли навистина да верувате дека она што ќе го нарачате ќе ги исполни вашите очекувања? И кога би биле на ваше место во истиот ресторан, што би порачале кулинарски експерти или готвачи, а што повеќе би избегнале? Неколкумина открија како обезбедуваат да добијат оброк што навистина го ценат кога јадат надвор и какви јадења никогаш не би порачале додека јадат надвор.

Келнерите велат: Не правете го ова, ни се крева косата!

Конобарството е една од најстресните работи, а може да биде и многу физички напорно, особено во туристичките области и во текот на сезоната. Дополнително, некои луѓе едноставно не се трудат да им олеснат на келнерите, туку уште повеќе им го комплицираат животот со своето однесување. На порталот Theeverygirl долгогодишна келнерка кажа што им се крева косата.

Нешто што не е специјалитет на ресторанот

Според Џејкоби Пондер, готвач од Атланта, ако одите во ресторан кој е познат по нешто посебно, како бифтек или ресторан со морска храна, обично ќе нарачате нешто во согласност со она што тој ресторан тврди дека е нивен специјалитет.

-Не би нарачал нешто како хамбургер во рибен ресторан. Ова може да биде проблем поради многу причини. На пример, повеќе од веројатно има само една или две фритези во задниот дел, што значи дека веројатно сè ќе се пржи во истото масло. „Попрво би се држел до главната атракција на ресторанот“, вели Пондер.

Сурова храна

Освен ако не одите во високо ценет суши бар или друг ресторан познат по својата сурова храна, Пондер препорачува да избегнувате сурови јадења.

-Никогаш не би порачал сурова или недоволно зготвена храна во ресторан кој не е познат да ја нуди и е познат по тоа. Ако сепак одлучите да го направите тоа, направете го тоа со претпазливост, бидејќи многу ресторани ќе промовираат секаков стил на услуга – објаснува тој.

Десерт

За повеќето луѓе, често не останува многу простор за десерт по вкусниот оброк, но ако ви останува малку простор во стомакот, Пондер препорачува да го прескокнете менито за десерти и наместо тоа да одите на место кое е специјализирано за десерти и десерти.

-Вообичаено не би нарачал десерт од повеќето ресторани. Повеќе би сакал да одам во пекара или слаткарница за уникатен тип на десерт отколку да јадам таков што би бил на менито цела сезона – вели Пондер.

Пржена храна

Според Рејмонд Нил, професионален готвач и стручен советник за TD Kitchen, избегнувањето на повеќето пржени јадења во ресторан може да ви помогне да останете на вистинскиот пат со некои од вашите здравствени цели.

-Прво на мојата листа на работи од кои треба да се држам настрана е сè што е пржено. Пржената храна како помфрит, пилешко, риба или прстени кромид генерално се понездраво од другите опции за храна и имаат повеќе калории. Исто така, може да биде мрсна и тешка, поради што ќе се чувствувате слабо после оброк, вели Нил.

Храна со густ крем сос

Друга нарачка што Нил препорачува да ја избегнувате секогаш кога можете е што и да е со крем или бел сос, како тестенини Алфредо, супи или супи на база на сирење.

-Избегнувам да нарачувам нешто задушено во сирење или крем сосови бидејќи тие јадења обично се многу калорични и масти – советува Нил.

Слични содржини