Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, дел од меѓународниот самит ‘ChangeNOW 2023’ во Париз за одржливи градови

од desk4
455 прегледи

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, се наоѓа во Париз за меѓународниот самит “ChangeNOW 2023”, заедно со 30 градоначалници од различни делови на светот. Овој настан претставува голема можност за иноватори, инвеститори, лидери и политички креатори да се сретнат и работат заедно на заеднички акции за решавање на глобалните предизвици, особено во врска со заштитата на животната средина.

Самитот “ChangeNOW” се фокусира на програмата за одржливи градови и претставува еден од најголемите глобални настани во оваа област. Градоначалниците имаат можност да се запознаат со најновите иновации и решенија за справување со урбаните предизвици, како и да споделат добри практики и искуства за креирање на паметни и одржливи градови. Ова се постигнува преку експертски работилници и билатерални состаноци.

Согласно со соопштението од Град Скопје, градоначалниците имаат можност да идентификуваат конкретни решенија кои одговараат на потребите и интересите на нивните градови. Некои од примерите на такви решенија се заработките за биоотпадот и зелената и урбаната мобилност. Градоначалниците ќе разменуваат искуства и најдобри практики, како и механизми за имплементација на овие решенија на локално ниво.

Присуството на градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, на овој меѓународен самит е важен чекор за промовирање на одржливи и иновативни решенија во градот и за поддршка на глобалните напори за заштита на животната средина.

Слични содржини