Граѓаните на Белград, Нови Сад, Крагуевац и Сремска Митровица предадоа рекорден број на нелегално оружје во доброволна акција

од desk4

Граѓаните на Белград, Нови Сад, Крагуевац и Сремска Митровица покажале голем интерес и учествувале активно во доброволното предавање на нелегалното оружје во Србија. Во текот на три недели, според податоците на Службата за сузбивање на криминал, биле предадени значителен број на парчиња оружје, мини-експлозивни направи и муниција. Вкупно, беа предадени 36.265 парчиња оружје, 9.943 мини-експлозивни направи и 1.817.190 парчиња муниција.

Оваа акција за доброволно предавање на оружје го надминала сите претходни акции од овој вид во прошлоста. Граѓаните покажале голема свесност за проблемот со нелегалното оружје и ја прифатиле можноста за безбедно предавање на оружјето што го поседуваат.

Според извештаите, некои од необичните предмети што беа предадени вклучуваат систем за наведување на противоклопни ракети “маљутка”, како и направа со високоразорен експлозив тежок 4,6 килограми. Граѓаните исто така предадле и други видови оружје, вклучувајќи ракетни фрлачи “Зоља”, нагазни мини, бомби, противвоздушна муниција, автоматски пушки како “Калашников” и “Шмајсер”, како и антиквитетно оружје, вклучувајќи примероци од Првата и Втората светска војна, и дури и кубура од 1847 година.

Оваа акција има значаен придонес за безбедноста и сузбивање на нелегалното оружје во Србија. Граѓаните покажале своја одговорност и свесност за зачувување на мирот и безбедноста во своите заедници.

Слични содржини