Грција е отсечена од еврозоната-Нов судир меѓу доверителите!

од Vladimir Zorba

Во изминатата ноќ грчкиот парламент одобри предлози од грчката влада за  референдумот и  за условите од последната опција на договорот со доверителите.Предвиден  е за 5 јули референдум е одобрен од 178 од вкупно 300 пратеници во парламентот.Против гласаа  120 лица.Уште пред референдумот сепак Грција  може да западне во финансиска ќор-сокак.

евро тоне

Земјите од еврозоната  ја примија веста за референдумот како прекин на преговорите и одбија да продолжат  со помошта за  Грција. Ако се оствари најмногу песимистичкото сценарио, на полноќ во вторникот Грција ќе остане без меѓународната помош која зависи од 2010 година, и нема да ги добие последните 7 милијарди евра од неа. Атина се заканува да остане и без финансиската помош на Европската централна банка, која им помага на грчките финансиски институции.Задржувањето на помошта беше еден од условите ЕЦБ да продолжи да додели средства за Механизмот за итна ликвидна помош.

По неуспехот на преговорите со кредиторите Грција изгледа осудена да прогласи банкрот, а нејзините партнери ќе мора веднаш да си изградат заштити, за да го спречат одливот на капитал и ширењето на кризата во другите земји од ЕУ. Во саботата министрите за финансии од еврозоната се собраа без својот грчки колега, за да размислат “план Б”, кој само до пред дена никој не сакаше да го споменува официјално. Еврогрупата одлучи дека покрај свикување на референдум од грчката влада на 5 јули финансиската судбина на Грција ќе биде решена на 30 јуни.

Директорот на ММФ Кристин Лагард изјави дека референдумот ќе биде валиден по вторникот, кога истекува помошта за земјата. Лагард посочи дека на најавениот за 5 јули референдум Грците ќе гласаат за предлози, кои веќе нема да бидат во сила. Таа додаде дека ако Грците дадат силна поддршка за останувањето на земјата во еврозоната и за заздравувањето на економијата, доверителите ќе се обидат повторно да постигнат договор со Атина. Лагард исто така, рече дека се уште има време грчката влада да се премисли и да ги прифати предлозите на еврозоната.

За Грција ќе е многу комплицирано да остане во монетарната унија со политиката нанејзиното државно раководство, смета германскиот министер за финансии Волфганг Шојбле. “Со оваа збунета политика на господин Ципрас, останувањето на Грција во еврозоната станува посложено”, рече Шојбе на интервју синоќа на  германската телевизија ZDF. Според зборовите на германскиот министер, заминувањето на седницата на Еврогрупата од страна на неговиот грчки колега Јанис Варуфакис е погрешно. “Може и да имавме различни мислења, но една од страните одеднаш да го напушти преговорите е нешто неочекувано”, изјави Шојбле.

Грција ризикува да стане првата земја во историјата на еврозоната, која објави стечај по отплата на надворешниот долг, а исто така и првата земја која ја напушта монетарната унија.

Во неделата наутро Управниот одбор на Европската централна банка (ЕЦБ)  се собера, за да разговара за ситуацијата во Грција по одлуката на еврозоната да неј а продолжува помошта на земјата, која истекува на 30 јуни.
Одлуката на еврозоната  ја стави ЕЦБ во срцето на  бурата, бидејќи тоа е единствената институција која може да го спречи банкарскиот колапс. За да го направите ова, сепак, таа мора да ги наруши правилата.

“Членството на Грција во еврозоната сега зависи од ЕЦБ. Каква огромна одговорност за луѓе кои не се избрани од народот “, ја коментира ситуацијата економистот Пол де Грауве.

Итно ќе се реагира  со така наречен Механизам за итна ликвидна помош  , кои се одобрени од гувернерите на ЕЦБ, кои го ставаат лиитот за износот. За Грција тој во моментов е 90 милијарди евра.

Слични содржини