Гренланд стави крај на 50-годишниот обид за производство на нафта

од Vladimir Zorba

Гренланд стави крај на 50-годишниот обид за производство на нафта, откако беше одлучено да се прекине стратегијата за истражување на нафта, како и издавањето на лиценци за истражување.

Премногу неуспешни тестови се спроведуваат од 70-тите години на минатиот век, а учествуваат најголемите светски компании како Шел, Шеврон, Ексон Мобил и Ени.

Поради потенцијалното минерално богатство на Гренланд и стратешката позиција, Доналд Трамп како претседател на САД предложи купување на Арктичкиот остров, што брзо беше одбиено од страна на владата на Гренланд и Данска.

Новата американска администрација оваа година изјави дека нема желба да го купи островот.

Наја Натаниелсен, министер за природни ресурси на Гренланд, во четвртокот изјави дека владата „ги проценила последиците од животната средина од истражувањето и експлоатацијата на нафта“.

Според извештајот на Геолошкиот институт на САД од 2007 година, до 31,4 милијарди барели нафта би можеле да бидат под мразот на североистокот на Гренланд.

Во моментов, според владата на Гренланд, има четири лиценци за тестирање на нафта кои истекуваат во 2027 и 2028 година.

Покрај еколошките проблеми, владата разгледа и економска анализа што покажа дека експлоатацијата на нафта нема да биде финансиски одржлива.

„Тоа е одлука во која климатските размислувања, еколошките проблеми и економскиот здрав разум одат рака под рака“, рече Натаниелсен.

„Суспендирањето на сегашната стратегија за нафта е вистинскиот избор“, додаде таа.

Одлуката на владата за суспензијата стапи на сила на 24 јуни.

Слични содржини