Грција: Антиваксерите масовно бараат ексхумации на жртвите од корона

од Nikola Popovski

Антиваксерите не мируваат во Грција. Најновата идеја собира се повеќе граѓани кои бараат ексхумација со цел да се утврди дали корона е причината за смртта на нивните роднини или пријатели. Група адвокати кои работат на овие случаи веќе успеаја да ги добијат првите пресуди со кои се дозволува оваа постапка пред првостепениот суд и тоа започна лавина од нови барања за ексхумација.

На чело на новото движење се антиваксери кои ги повикуваат своите сонародници да, како што велат, „се спротивстават на лагите и манипулациите“ и и докажат на јавноста дека заклучоците за причините за смртта се лажни, дека нема корона или дека не било одлучувачко.

„Целата ситуација, да го наречеме феномен на ексхумација, ги врзува рацете на лекарите кои работат во тешки услови и временски ограничувања за време на пандемија. Несомнено, ова е организирана акција против вакцина. Луѓето кои не ги прифаќаат научните податоци за пандемијата бараат официјална документација на лекарот, вршат притисок и има се повеќе такви барања секој ден. Меѓутоа, за ексхумацијата мора да одлучи судот“, вели Џорџ Леон, претседателот на грчкото здружение за судска медицина.

Во изјава за „Иефемерида“, тој објаснува дека група адвокати во последно време практично го рекламираат поднесувањето барања, бидејќи, како што велат, издавањето потврда за причината за смртта дава можност за понатамошни правни дејствија.

Во исто време, тешките пациенти кои одбиваат да се приклучат на респиратори се се уште голем проблем за лекарите и, ако преживеат со упорноста на медицинскиот персонал, не двоумете се подоцна да ги обвинат дека работат против нивните желби или семејни одлуки.

Големата главоболка на грчката влада се антиваксерите меѓу родителите на учениците, особено пониските одделенија, за кои, како и секој друг, важи обврската да доаѓаат на училиште со маска и негативен тест или потврда за вакцинација за постарите од 12 години.

Од почетокот на учебната година, конфликтите помеѓу родителите и наставниците не се смирија, а имаше и физички напади поради одбивањето да му се дозволи на детето да не ги почитува мерките за заштита при влегување во училиште. Интервенираше и полицијата, уапсени беа наставници и родители, беа поднесени тужби против училиштата со мотивација дека маските и тестовите се примери за „сатанизација“, дека „децата се малтретираат“, дека „не се почитуваат човековите права“ …

Сајтот каде што незадоволните родители против вакцина објавуваат детали за преземените дејствија, со формулар што треба да се пополни за да се обвини училиштето или поединецот, за само еден ден имало околу 400.000 посетители.

Во меѓувреме, се поголем број луѓе кои страдаат од мутација на делта сојот на коронавирус се меѓу младите луѓе на возраст од четири до 18 години во северна Грција, каде што само четири од десет деца се вакцинирани.

Инаку, ситуацијата е особено загрижувачка во Солун, каде се пополнети 80 проценти од капацитетите на болниците во одделите за интензивна нега.

Бројот на пациенти во Грција овие денови е околу 2.500 дневно, што епидемиолозите го сметаат за релативно стабилна ситуација, но со предупредување дека се може да се промени за еден ден. Бројот на тешки пациенти без респиратори е се уште висок – околу 350, што здравствениот систем во моментов ги издржува.

„Нема да има нови мерки, не се зборува за карантин“, нагласува министерот за здравство, Танос Плеврис, кој апелира до своите сонародници да се вакцинираат.

Бројот на вакцинирани се уште е околу 58 проценти, а најновите анкети на јавното мислење покажуваат дека антиваксерите немаат намера да го сменат мислењето. Според истражувањето, 40 проценти од испитаниците се плашат од лошите ефекти на вакцината, а 19 проценти имаат негативна реакција предизвикана од постојаниот притисок на владата да пристапи кон имунизација, 16 проценти не веруваат во ефикасноста, а 11 проценти ја отфрлаат вакцината поради верски причини.

Грчката црква, исто така, игра дел од негативната улога во процесот на имунизација, во која, и покрај одлуката на раководството на црквата да ги покани верниците на вакцинација, некои свештеници во локалните заедници отворено агитираат против заштитата од Ковид -19 и ја нарекуваат вакцината „ѓаволска работа“.

Слични содржини