Грција ги казнува наставниците антиваксери: Помали плати и суспензии доколку одбијат вакцина

од Nikola Popovski
320 прегледи

Образовните работници во Грција кои се противат на вакцинација, одбиваат да се вакцинираат или се тестираат самостојно, ќе се соочат со намалување на платата или суспензија.

Ова е наведено во одлуката на тамошните министри, која треба да биде усвоена, пишува Катимерини.

Домашните тестови биле дистрибуирани до наставниците и учениците на возраст од 16 до 18 години, бидејќи властите во понеделникот ги отворија средните училишта за учениците во последните три години.

Просветните работници кои одбиваат да се вакцинираат или редовно се тестираат на Ковид -19, пред да влезат во училница, ќе се соочат со намалување на платата и други дисциплински мерки во согласност со заедничката министерска одлука што се подготвува во моментов, пишува весникот.

Според изворите на Катимерини, новите прописи донесени од Министерството за образование со цел да се обезбеди безбедна академска година од септември во училиштата и универзитетите се однесуваат на сите образовни работници, постојано вработени и по договор.

Покрај намалувањето на платата, на вработените со полно работно време им се заканува и суспензија од должноста без плата, до вакцинација, додека на привремено вработените ќе им бидат суспендирани договорите.

И двете групи ќе се соочат со губење на кредит според системот на бодување на државната служба, што ќе влијае на нивните изгледи за напредување или вработување.

Слични содржини