Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Грција ги моли своите иселеници да се вратат

Грција ги моли своите иселеници да се вратат

„Ве молиме, вратете се!“ Вака можеме да ја сумираме пораката што грчката влада им ја испрати на талентираните млади луѓе кои ја напуштија земјата за време на кризата, пишува европската редакција на „Политико“.

За да ги охрабрат, властите започнаа програма за субвенционирање плати наречена Rebrain Greece. 500 од најпаметните и најдобрите професионалци ќе добијат месечна плата од 3.000 евра (пред даноци) доколку се вратат во Грција како дел од проектот. Министерството за труд ќе покрие 70 проценти од тоа.

Програмата, која започна минатиот април и се сметаше за толку важна, што дури и промената на владата не ја прекрати. Околу 500.000 (со население од околу 10 милиони) ја напуштија Грција за време на финансиската криза, за време на која грчката економија се намали за една четвртина, а невработеноста се искачи на 28%. Бројот на невработени лица се намалува, но сепак е двојно поголем од просекот на ЕУ.

Одливот на мозоци ја забрзува најголемата закана за грчката економија: лошата демографска состојба. До 2050 година популацијата ќе се намали за меѓу 800.000 и 2,5 милиони и секој трети ќе биде на возраст над 65 години, според студија за Dianeosis. Одговорот на владата беше бонус од 2.000 евра за секое бебе.

Грција и претходно се соочувала масовна миграција, вклучително и по Втората светска војна. Сепак, разликата сега е во тоа што оние со највисоко ниво на образование и вештини бегаат од земјата. Повеќе од 90% од иселениците имаат завршено високо образование.

Човечкиот капитал е најголемиот извоз на Грција, според студија на „Endeavor“. Според него, одливот на мозоци генерира еквивалент од 12,9 милијарди евра во БДП и 9,1 милијарди евра данок за земји каде што се преселиле Грците. Во исто време, Атина потрошила 8 милијарди евра на нивното образование.

И покрај високата невработеност, многу компании во Грција, особено во секторот технологија, не се во можност да најдат вработени со доволно квалификации. Корупцијата и меритократијата проследена со финансиската криза се меѓу главните причини зошто Грците ја напуштаат земјата.

loading...