Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Грција: На плажа веројатно во јули

Грција: На плажа веројатно во јули

Грчките лекари проценуваат дека попуштањето на ограничувањата поради пандемијата од новиот коронавирус во нивната земја би можела да започне во мај, а во јули веројатно ќе може да се оди на плажа, јавува сајтот за вести in.gr, проценувајќи дека нивните проценки се „оптимални“, додека има такви кои предупредуваат дека дури и тогаш животот нема да биде како што беше пред пандемијата.

„Тешко е да се предвиди иднината, но Грција работи многу добро“, рече претседателот на Советот за грчки истражувања на национална технологија и иновации Емануил Дермикакис, професор по генетика на Школата за генетика на Универзитетот во Женева и директор на Центарот за генетика „Здравје 2030“, за државната новинска агенција.

„Ако бројот на пациенти и смртни случаи значително падне, ние ќе зборуваме за ублажување. Верувам дека од мај, мерките ќе започнат да опаѓаат, но постепено, со стратегија, со приоритети. Верувам дека луѓето ќе можат во јули поудобно да одат на плажите, а можеби и да патуваат на островите. Но, само ако развојот е како што е сега“, рече генетичарот.

Со население од 11 милиони, Грција има 1.755 заболени заклучно со понеделникот навечер, вкупно 79 смртни случаи (шест повеќе од претходниот ден) и 78 излечени.

Април е клучен за вирусот во Грција, изјави за атинската ТВ-МЕГА професорот за клиничка вирологија на Универзитетот во Крит Јоргос Сурвинос, кој исто така е член на Одборот на директори на грчката организација за јавно здравје.

Сурвинос објасни дека април е клучен, бидејќи значителен дел од „постепениот развој и ширење на вирусите на коронавирусот во општеството“ веќе помина, и клучно е дека тој да продолжи да биде постепен.

Затоа, тој верува дека бројките ќе продолжат да растат, дека врвот на ширењето сè уште не е постигнато и дека „кога трендот на кривата ќе се спушти, тогаш ќе можеме да зборуваме за промена на ограничувањата“.

„Но, не очекувам дека тоа ќе се случи во април. Поповолно сценарио е почетокот на мај“, рече Сурвинос.

loading...