Груевска Маџоска: Требаше историчарите да бидат консултирани, за да не бидеме понижени како Македонци 

од Берта Китинска

Да се влезе ЕУ без истроја и индентитет е страшно ниту еден сојуз не е вреден ние да се откажеме од себеси и што би кажале нашите предци кои се бореле за да бидеме македонци, вели историчарката Симона Груевска Маџоска во емисијата Само Виситна.

Таа вели дека во самиот договор не е добро објаснето што точно значи заедничката истроија.

-Треба заедничката  историјата точно да ни се објасни, на што се однесува.Има толку книги напишани на оваа тема ние имаме различни мислења со официјалната бугарска наука затоа и ние реагиравме дека ќе дојдеме до овој момент затоа што ние ја знаеме природата на ваквите нешта.Но , еве дојде моментот каде се дадода изјави од незнаење или од недобри советници. За да не дојде до оваа ситуација пожелно беше да се консултираат  со нас за да ги објасниме ваквите работи за да не дојдеме до ситуации ние како Македонци да бидеме понижени, вели Груевска Маџоска.

loading...

Слични содржини