Групацијата Volkswagen ја намали прогнозата за оперативниот профит

од Vladimir Zorba
24 прегледи

Групацијата Volkswagen ја намали прогнозата за оперативниот профит на 6,5-7,0 отсто од 7,0-7,5 отсто, откако соопшти дека марката Audi размислува да ја затвори својата локација во Брисел поради малата побарувачка за премиум електрични автомобили.

Групацијата Volkswagen, матичната компанија на Audi, рече дека трошоците поврзани со одлуката, заедно со другите неочекувани трошоци во вториот квартал, ќе имаат влијание до вкупно 2,6 милијарди евра (2,8 милијарди долари) во финансиската 2024 година.

Побарувачката за K8 e-tron на Audi, лансиран во 2018 година, опадна и производителот на автомобили размислува целосно да го прекине производството.

Локацијата во Брисел, исто така, се соочи со „долгорочни структурни предизвици“, вклучително и тешкотии во менувањето на распоредот поради неговата близина до градот и високите логистички трошоци. Сега би започнал процес на консултации за изнаоѓање алтернативни решенија.

„Ова може да вклучува прекин на работата доколку не се најде алтернатива“, се вели во соопштението на Audi.

Останатите непланирани трошоци што ја оптоваруваат Групацијата Volkswagen вклучуваат девизни загуби поради деконсолидацијата на Volkswagen Bank Rus во нејзиниот оддел за финансиски услуги и планираното затворање на бизнисот со гасни турбини на подружницата MAN Energy Solutions.

Слични содржини