Ѓукановиќ контра црногорската влада: Нема да потпише разрешување на двајца генерали

од Nikola Popovski

Претседателот на Црна Гора, Мило Шукановиќ, рече дека нема да ги потпише предлог-одлуките за разрешување на началникот на Генералштабот на Армијата на Црна Гора, генерал-мајор Драгутин Дакиќ и мајор Рајко Пешиќ. Претседателот рече дека наместо тоа ќе свика седница на Советот за одбрана и безбедност.

Ѓукановиќ наведува дека добил предлог одлука од Министерството за одбрана за разрешување.

Во исто време, како што рече, му била доставена копија од Предлогот за разрешување и престанок на службата на генерал-мајор Рајко Пешиќ.

„Двата акти беа потпишани од двајца членови на Советот за одбрана и безбедност, г-дин Алекса Бешиќ, претседател на парламентот на Црна Гора и г-дин Здравко Кривокапиќ, премиер на Црна Гора. Исто така, од медиумите дознав дека овие предлог одлуки биле придружени со одлуката на министерот за одбрана за пензионирање на началникот на ГШ на армијата на Црна Гора, генерал-мајор Драгутин Дакиќ “, наведува Ѓукановиќ.

Тој потсетува дека Одлуката за назначување и разрешување на началник на Генералштабот е во исклучителна надлежност на Советот за одбрана и безбедност.

Според него, Советот за одбрана и безбедност донесува одлуки со консензус врз основа на член 8 од Деловникот за работа.

„Во работата на Советот, постои и пракса дека Советот одлучува помеѓу одржување на седници со согласност и потпис на своите членови, за бројни прашања од неговата надлежност. Сепак, до сега Советот за одбрана и безбедност никогаш не донесе одлука за избор и разрешување на началник на Генералштабот на Армијата на Црна Гора без одржување на седница на Советот. И овојпат нема причина за нова пракса“, рече Ѓукановиќ.

Тој смета дека евентуалната промена на шефот на Армијата на Црна Гора е прашање од национално значење што заслужува седница на телата што ги сочинуваат тројцата највисоки учесници во законодавната и извршната власт во Црна Гора.

„На иницијатива на Министерството за одбрана, беа направени законски и процедурални пропусти што бараат да имам негативен став кон тој чин“, изјави Ѓукановиќ. Првиот правен пропуст, додава тој, е кршење на одредбите од Законот за армијата.

Слични содржини