Ѓукановиќ: Не е прифатен заклучокот за силно спротивставување на промените на границите

од Vladimir Zorba

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ рече дека самитот на Брдо кај Крањ донесе заклучок со кој се предлага проширувањето или пристапувањето на земјите од Западен Балкан во ЕУ да се базира строго на индивидуалниот напредок на секоја земја.

Како што беше соопштено од кабинетот на црногорскиот претседател, тој исто така предложи усвојување заклучок што би претставувало остро спротивставување на идеите за промена на границите на Западен Балкан, но не беше постигнат консензус за таа идеја.

„Значи, заклучоците беа оставени без тој дел, но заклучокот што јас исто така го предложив беше прифатен, за да се нагласи дека нашата заложба за проширување или пристапување на земјите од Западен Балкан во ЕУ продолжува да се базира строго на принципот на регата, почитувајќи го индивидуалниот напредок на секоја земја“, рече Ѓукановиќ.

Тој додаде дека Црна Гора веќе деветта година го води процесот на преговори со ЕУ, дека постигнала значителен напредок, позначаен од сите други земји.

„Секако, свесни сме дека би било многу важно целиот регион да стане дел од ЕУ во блиска иднина. Тоа би била најсигурната гаранција за стабилност, економски и демократски просперитет, но не сакаме да се откажеме од годините во кои работевме вредно на реформите и кои не доведоа до членство во НАТО и до денешната позиција во која Црна Гора е единствена земја аспирант, која ги затвори сите поглавја во преговорите“, рече Ѓукановиќ.

Слични содржини