Ѓукановиќ: Србија ја прави истата грешка како Милошевиќ во 90-тите

од Stefanija Kuzmanovska

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ рече дека Србија никогаш не ја прифатила независноста на Црна Гора и ја гледа земјата како дел од „српскиот свет“, додавајќи дека Српската православна црква (СПЦ) постапила слично како „свештеничкиот фашизам“.

„Можам да го потврдам тоа за времето во кое сум во политиката, а тоа може да го потврдиме истражувајќи и историски документи дури и од 19 век“, рече Ѓукановиќ на конференцијата„ Западен Балкан: клучен дел од европската безбедносна сложувалка“, организирана од ГЛОБСЕК.

Тој учествуваше на конференцијата како дел од вториот ден од неговата посета на Братислава.

Ѓукановиќ оцени дека Србија никогаш не ја прифатила независноста на Црна Гора и се помирила со тоа и дека таа смета дека Црна Гора е дел од „српскиот свет“.

„Кога ќе ги видите односите на Србија во регионот, таа улога е потенцијално деструктивна, бидејќи Србија се врати на политиките од раните 90-ти. Србија е тука за да го зачува интересот на Србите каде и да живеат во регионот. Тоа е истата грешка што ја направи Слободан Милошевиќ во 90-тите, знаеме што се случи во Босна и Херцеговина “, истакна Ѓукановиќ.

Тој рече дека претседателот на Србија, Александар Вучиќ, се обидува да ја претстави заштитата на интересите на српскиот народ во Црна Гора како легитимна цел.

„Мешањето во внатрешните работи на една држава не може да биде легитимна цел. Жал ми е што Србија ги повторува своите грешки и се плашам дека ова е реален потенцијал за создавање нестабилност во регионот. Србија тоа го прави потпирајќи се на поддршката на Москва“, истакна Ѓукановиќ.

Слични содржини