Ѓукановиќ во ОН предупреди на нова опасност од дестабилизација на Западен Балкан

од Vladimir Zorba

Обраќајќи се на Генералното собрание на ОН, црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ предупреди на обновената опасност од дестабилизација на Западен Балкан и стеснување на хоризонтот на неговата европска перспектива.

Во својот говор, Ѓукановиќ потсети дека Црна Гора оваа година прослави 15 години од обновувањето на независноста, додавајќи дека тој пат никогаш не бил лесен, „особено не на Балканот, кој е оптоварен со минатото“, пренесуваат црногорските медиуми.

Додаде дека Балканот „не престанува да биде место на конфронтација на спротивставени интереси, геостратешки натпревари, како вечна грижа на различни меѓународни актери, но не секогаш и потребно и навреме внимание“.

Тој посочи дека предизвиците и заканите за мултиетничката демократија на Балканот не се ништо помали денес.

„Западен Балкан повторно е сцена на спротивставени геополитички интереси, чија последица е забавување на интеграцијата на општествата од Западен Балкан во нивната природна европска средина, поткопување на довербата и одложување на усвојувањето на европските вредности“, рече црногорскиот претседател.

Тој додаде дека конфузијата не само што води до стагнација и понатамошно заостанување во развојот на овој европски регион „туку и отвора простор за враќање на деструктивните теории дека поради заостанатоста овој регион не може да живее како мултиетничка и мултирелигиозна заедница или да обезбеди функционирање на државите“.

„Таквата конструирана теза е особено наменета да се припише на Босна и Херцеговина, но и на другите помали земји во регионот, со цел да се создаде алиби за обнова на националистички проекти од големи размери што доведоа до војна во оваа област во 1990 -тите со речиси 150.000 жртви“, рече Ѓукановиќ.

Според него, Црна Гора издржала и изградила подобра иднина за сите граѓани, врз основа на еднаквост и без дискриминација. „Таа изгради и продолжува да гради односи со доверба и соработка со своите соседи. Тоа беше, како што рекоа највисоките претставници на нашите домаќини, оаза на мирот на Балканот за време на војната во 1990 -тите”, рече тој.

Додавајќи дека Црна Гора „како придонесувач за регионалната безбедност стана членка на НАТО и лидер во процесот на европска интеграција“, Ѓукановиќ посочи дека „денес, и покрај бројните предизвици, Црна Гора останува решена да ги брани граѓанските, инклузивните, мултиетничките и европските демократии и е доказ дека „мултиетничката демократија на Балканот е можна и единствениот гарант за просперитет“.

Додаде дека Црна Гора ќе остане лојална на таквата посветеност и силно посветена на вредностите на мултилатерализмот, пријателска и отворена соработка, понатамошна демократска консолидација и зајакнување на владеењето на правото, што, меѓу другото, ќе доведе до зајакнување на партнерството со светската организација.

Слични содржини