Гутереш: Претстои нова студена војна доколку САД и Кина не ги подобрат односите

од Vladimir Zorba

Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш предупреди на можноста за нова Студена војна доколку Соединетите држави и Кина, според него, не го поправат „целосно нефункционалниот“ однос пред проблемите меѓу двете земји да се прошират на остатокот од планетата.

Во интервју за АП, Гутереш рече дека двете големи светски економии треба да соработуваат во областа на климатските прашања и поактивно да преговараат за трговија и технологија, и покрај постојаните политички несогласувања во областа на човековите права, економијата, безбедноста на Интернет и суверенитетот во Јужното Кинеско Море ..

„За жал, денес имаме само конфликт. Треба повторно да воспоставиме функционален однос помеѓу двете сили“, рече Гутереш, посочувајќи дека е „неопходно да се решат вакцинацијата, климатските промени и многу други глобални предизвици кои не можат да се решат без конструктивни односи внатре во рамките на меѓународната заедница. “и суперсили”.

Пред две години, Гутереш ги предупреди глобалните лидери за ризикот од поделба на светот на два дела, во кои САД и Кина ќе создадат ривалски Интернет, валута, трговски и финансиски правила, како и „свои геополитички и воени стратегии“.

Тој го повтори тоа предупредување во интервју за АП, додавајќи дека двете ривалски геополитички и воени стратегии ќе претставуваат „опасност“ што ќе го подели светот.

Затоа, како што нагласува, нивната врска мора да се подобри многу брзо.

„Мораме да избегнеме Студена војна по секоја цена, која би била различна од претходната и веројатно поопасна и потешка за управување“, предупреди Гутереш.

Тој додаде дека договорот меѓу Соединетите држави и Велика Британија за помош на Австралија во изградбата на подморници со нуклеарен погон „е само мал дел од посложената загатка на овој целосно нефункционален однос меѓу Кина и САД“.

Слични содржини