Гутереш: Ситуацијата со мигрантите во Полска да се реши врз основа на меѓународното право

од Milan1

Генералниот секретар на Обединетите Нации (ОН), Антонио Гутереш смета дека ситуацијата со мигрантите на полско-белоруската граница треба да се реши врз основа на меѓународното право и не треба да стане извор на тензии меѓу земјите. Ова го изјави официјалниот претставник на генералниот секретар на Светската организација Стефан Дужарик.

Генералниот секретар со загриженост ја следи ситуацијата на белоруско-полската граница и повторно истакнува колку е важно да се гарантира дека прашањата за миграцијата и бегалците се решаваат врз основа на хуманитарните принципи и меѓународното право, рече Дужарик.

Миграциската криза на границата на Белорусија со Летонија, со Литванија и со Полска, каде што мигрантите се собираат од почетокот на годината, нагло ескалира на 8 ноември. Неколку илјади луѓе дојдоа од белоруската страна до полската граница и не сакаат да ја напуштат пограничната област.

Земјите од Европската Унија го обвинија Минск за намерно ескалирање на кризата и повикаа на санкции. Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко изјави дека самите западни земји се виновни за ситуацијата која ги натера луѓето да бегаат од војна.

Слични содржини