Гувернерот на Калифорнија сака да ја ограничи употребата на паметни телефони во училиштата

од Milan1
19,K прегледи

Гувернерот на Калифорнија, Гевин Њусом, синоќа објави дека сака да биде ограничена употребата на паметни телефони кај учениците во текот на училишниот ден, наведувајќи ги ризиците за менталното здравје од социјалните мрежи.

Најавата доаѓа еден ден откако американскиот министер за здравство Вивек Мурти го повика американскиот Конгрес да бара платформите на социјалните медиуми да бидат означени со предупредувања за нивното влијание врз младите.

Гувернерот на Калифорнија рече дека планира да се заснова на закон што го потпишал во 2019 година, со кој се овластуваат училишните области да ја ограничат или забранат употребата на паметни телефони од учениците додека се на училиште или под надзор на вработен во училиштето.

Слични содржини