Хабек: Г7 ќе го води патот до прекин на употребата на јаглен

од Vladimir Zorba

Германскиот министер за енергетика и клима, Роберт Хабек денеска изјави дека групата Г7 ќе го води патот кон ставање крај на употребата на јаглен.

Високите претставници на Г7 одржуваат тридневен состанок во Берлин, на кој ќе се обидат да се договорат за заедничките цели, а тоа е исклучување на фосилните горива и движење кон обновливите извори на енергија, за која научниците велат дека е итно потребна за да се запрат климатските промени.

„Она што во моментов го гледаме како решение е да се забрза трансформацијата на животната средина“, рече Роберт Хабек.

Слични содржини