Хаос на грчката граница

од Vladimir Zorba

Илјадници туристи во колона долги неколку километри во траење од пет часа и повеќе чекаат да влезат во Грција на граничниот премин со Бугарија, Промахонас. Туристите од Романија чекаа скоро цела ноќ да влезат во Грција.

За хаосот кој владее на граничниот премин од 1 јули известуваат грчки репортери од лице место, кои разговараат со туристи, од кои повеќето се чини дека се од Србија. Сепак, и покрај тоа што чекаат неколку часа, повеќето се во расположение и, како што велат, брзаат да стигнат до морето.

Зајакната е контролата на патниците од Србија, кои се одделени во посебна линија за тестирање, јавуваат грчките ТВ канали, кои сега секојдневно емитуваат податоци за бројот на пациенти и за итни случаи во Белград и градовите во внатрешноста на Србија.

Повеќе од шест илјади патници се тестираат секој ден на граничниот премин Промахонас, но и на 27 аеродроми низ целата земја и големите пристаништа. Постои очигледен страв дека туристите би можеле да го донесат Ковид 19. Досега се регистрирани околу триесет случаи на заразени кај туристите, вклучително и српски државјани.

Патем, од 1 јули, кога се отворија границите за туристите, 70 илјади туристи веќе влегоа во Грција, а се претпоставува дека се тестирани најмалку 25 проценти од нив. Се очекува нов бран гости во наредните денови, но не доволно за да се пополнат празните хотели и плажи.

loading...

Слични содржини