Хељда – житарица која живот спасува

од Elena Daskalova

Постојат многу причини зошто треба да ја користите хељдата во вашата исхрана, било како цела житарица, или пак измелена, како брашно.

Од брашното се подготвува каша која е идеална за обновување на крвните садови, поради состојката наречена рутин, која се користи и при производство на лекови за кардиоваскуларни заболувања. Одлична е и за луѓе со дијабетес, но и за оние кои страдаат од хемороиди и проширени вени.

Исто така, хељдата помага и при анемија која е предизвикана од недостаток на железо. Неизоставен дел е и од строгите диети во кои е потребно да се изгубат што повеќе килограми. Таа има и висока концентрација на фолна киселина, која е неопходна за идните мајки и за ембрионалниот развој на бебињата.

Хељдата игра важна улога во превенција од рак и често е дел од исхраната која им се препорачува на пациентите со малигни заболувања.

Познатата каша од хељда се подготвува на следниот начин:

Во солена вода, зовриена, додадете брашно од хељда. Матете со лажица додека не добиете смеса со густина по желба. Можете да ја јадете со сирење, јогурт, но и да додадете ореви, семки или масла, а дури може и да ја јадете во слатка варијанта, додавајќи мед и суво овошје.

Слични содржини