Honda повлекува одредени теренци и пикапи – хаубата може да им се отвори при големи брзини

од Vladimir Zorba

Honda повлекува повеќе од 700.000 теренци и камиони ширум светот бидејќи хаубата може да се отвори при големи брзини, што го зголемува ризикот од несреќа.

Повлекувањето вклучува одредени модели на пасош од 2019 година, пилоти од 2016 до 2019 година и камиони Ridgeline од 2017 до 2020 година, пишува CBS News.

Во документите доставени до американската Национална управа за безбедност на сообраќајот на патиштата (NHTSA), Honda наведува дека постои можност бравата на хаубата „да се оштети и да се откачи од хаубата, што може да доведе до отворање на хаубата додека возите“.

Honda објави соопштение во кое се наведува дека растојанието помеѓу затворената хауба на возилото и неговата горна решетка во некои случаи е преголемо за да се овозможи целосен контакт помеѓу хаубата и гумената заптивка, што треба да ги намали вибрациите и да го спречи протокот на воздух помеѓу хаубата и решетките.

Овој проблем може да предизвика поместување на хаубата повеќе од предвиденото, во тој случај може да се оштети и да се отвори додека возите. Од Honda нагласија дека проблемот може да настане при големи брзини, особено при возење по автопат, пренесува порталот CarAndDriver.

Досега нема повредени или несреќи како последица на овој проблем.

Возачите треба да обрнат внимание на звукот на вибрирањето на хаубата или на лабавата хауба како потенцијално предупредување за неисправна брава на хаубата, предупредуваат од компанијата.

Доколку е потребно, продавачите или ќе ја поправат или ќе ја заменат хаубата, без трошоци за сопствениците. Honda ќе започне со писмо да ги известува сопствениците на овие возила почнувајќи од 17 јануари, а сопствениците на повлечените возила можат да го поканат секој овластен продавач на Honda да закаже датум за проверка.

Слични содржини