Хорор во Северна Кореја: Трудниците со корона сместени во магацини и импровизирани институции

од Stefanija Kuzmanovska

Епидемијата на корона во Северна Кореја може да доведе до зголемување на мртвородени бебиња, бидејќи бремените жени за кои се смета дека страдаат од вирусот се префрлени во хотели, магацини и други импровизирани медицински установи и немаат соодветен третман.

Според Радио Слободна Азија (RFA), по две години негирање на коронавирусот, Северна Кореја призна дека има случаи на инфекција.

Тие изјавија дека „првите“ случаи се појавиле на големата воена парада на крајот на април.

Во земјата е воведена вонредна состојба, а цели градови се затворени, а жителите мора да ја мерат температурата и да пријават симптоми два пати на ден. Оние за кои постои сомневање дека се позитивни на вирусот се изолирани од останатата популација.

Но, просториите наменети за карантин не се ни блиску до опремени за таа намена, а ситуацијата е особено тешка за трудниците. Хотелот во Анџу, град на југот на провинцијата Пјонгјанг, има околу 200 жители кои покажуваат симптоми на коронавирус. Сè што добиваат се два лека против болки дневно.

– Има многу трудници кои имаат многу сериозни симптоми. Особено во опасност се оние кои се пред породување. Имавме случаи на предвремено породување, како и смртни случаи на фетуси“, изјави жител за RFA, сакајќи да остане анонимен, додавајќи дека трудниците во карантин немаат соодветна здравствена заштита.

Жителката, која видела најмалку два такви случаи, го открива и грозоморниот факт дека властите во овие случаи се најмногу насочени кон грижата за телата на неродените деца, а ни најмалку не се грижат за жените кои се во тешка ситуација.

Згора на тоа, ги оставаат во овие услови додека не проценат дека симптомите на Ковид исчезнале.

Во регионот Чунгсан, луѓето за кои постои сомневање дека се позитивни на коронавирус се сместени во празни магацини на фарма.

Слични содржини