Хрватска ги советува своите граѓани да не патуваат во Украина

од Milan1

Министерството за надворешни и европски работи на Хрватска им препорача на своите граѓани да избегнуваат патување во делови на Украина кои граничат со Русија и да го одложат патувањето во остатокот од земјата.

– Поради влошената безбедносна ситуација во Украина и концентрацијата на вооружени сили на Руската Федерација во областите кон границата со Украина, ги советуваме хрватските граѓани да ги избегнуваат сите патувања во подрачјата на источна Украина кои се граничат со Руската Федерација, соопшти Министерството на својата веб-страница.

Препораката од Загреб следува откако Стејт департментот, повикувајќи се на закана од руски напад, наложи во неделата повлекување на семејствата на своите дипломати од Украина.

Слични содржини