Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Хрватски иноватор конструира уред за бесплатно греење

Хрватски иноватор конструира уред за бесплатно греење

Познатиот иноватор од Славонски Брод, Иван Јакобовиќ, создаде уште еден изум што може да му донесе на светот промена во „новата нормала“. Размислувајќи за пумпата на Тесла, левитација и рециклирање на магнети што остануваат откако хард дискот ќе пропадне, тој сфати дека кај нив „останува“ енергија и пари вложени во креацијата што може да се добие назад. Вака е создаден прототипот наречен „Д-машина“.

Тоа е всушност уред за бесплатно загревање со моќност поголема од 35 kW, чие работење се заснова на фактот дека електричниот мотор ја загрева работната течност, односно водата, преку алуминиумски дискови со вметнати магнети кои се вртат во него и го загреваат работниот флуид, односно водата.

– Уредот се користи за греење на згради, а произведуваме топлина со индукција. Магнетите се ротираат над три дискови до кои се наоѓаат бакарни калеми и се јавува индукција и греење до 90 степени. После тоа можеме да ја утврдиме (регулираме) температурата над поставените вредности. Температурата до 60-70 степени е доволна за загревање, што значи дека имаме вишок топлина. Потоа, преку командата што ја утврдуваме, дисковите ќе бидат вклучени и исклучени, доколку е потребно – Јакобовиќ го објасни принципот на работа на Д-машината.

Оваа машина ја дефинира температурата и притисокот над брзината на електричниот мотор и може да го доведе технолошкиот процес до претходно нереализирана точност во промените во состојбата на работната течност.

Патем, Славонец е познат по својата машина за биодизел со нула процент сулфур. Патентот беше продаден за пристојна сума во Белгија, каде тој исто така доби и титула витез за неговите услуги и покана да ја пренесе својата лабораторија (и адреса) во таа земја.

 

 

loading...