Хрватски медиуми: На 108.400 дози „АстраЗенека“ им истекува рокот во октомври, дел ќе бидат донирани во С.Македонија

од Nikola Popovski
262 прегледи

Голем дел од дозите на неискористената „АстраЗенека“, кои истекуваат на крајот на октомври, се чуваат во централниот склад за вакцини, дознава хрватски „24 сата“ од извори во Хрватскиот институт за јавно здравје (ХИЈЗ). Од тие 108.400 дози, дури сто илјади ќе одат како донации за Црна Гора, Албанија, С.Македонија, Косово и Киргистан, открива ХИЈЗ. Овие, додаваат, се единствените серии што наскоро ќе ми истече рокот.

Во исто време, постојано во Хрватска пристигнуваат нови дози, иако интересот за вакцинација се намалува. Речиси 39.000 нови дози пристигнаа пред една недела, а повеќе од 50.000 оваа недела, според Агенцијата за лекови. Од ХИЈЗ велат дека не очекуваат ниту една дозата да пропадне до крајот на октомври.

– Во централниот магацин, серијата со најкраток рок истекува на крајот на октомври. Не очекуваме дека рокот на одредена количина ќе истече, но дел ќе биде дониран, а дел ќе биде дистрибуиран до окружните институти и ќе се користи, велат во ХИЈЗ за „24 сата“. Претходно, Хрватска донираше дел од дозите на соседна БиХ, околу 30.000 од нив, откако беше увидено дека веќе може да имаат големи вишоци на вакцини во јули.

Како што напишавме понатаму на почетокот на јуни, постоеше страв дека ќе се појави голем вишок вакцини во јули. Упатените тогаш предвидуваа дека овој месец, кој се оствари, ќе го достигнеме „плафонот“ од 40 проценти од вкупната вакцинирана популација. Тие предупредија дека стотици илјади дози ќе пропаднат ако не ја донираме вакцината. Во исто време, соседна БиХ нема доволно вакцини за да го покрие интересот на локалното население за вакцинација.

Без оглед на интересот за вакцинација, сите првично договорени 2,7 милиони дози ќе пристигнат во Хрватска. Според Агенцијата за лекови, досега имало нешто повеќе од 1,05 милиони дози.

Слични содржини