Актуелно
Почетна / (не)Секојдневно / И тие даваат свој придонес во борбата против коронавирусот: Германската војска обучува кучиња за препознавање корона

И тие даваат свој придонес во борбата против коронавирусот: Германската војска обучува кучиња за препознавање корона

Германската армија започна со обука на службени кучиња за откривање на инфекција со корона со вирусот.

Бундесверот и Фондацијата за ветеринарен колеџ од Хановер (TiHo) во моментов ја тестираат можноста кучињата да бидат обучени за откривање на коронавирус.

Проектот користи германски овчар, кокер Шпаниел и ретривери.

Појдовна точка е дека кучињата можат, врз основа на молекуларен состав на мирис, да препознаат не само експлозиви или лекови, туку и разни заболувања од карцином, како и дијабетес.

Врз основа на тоа, беше создаден проект за откривање на вирусот корона од страна на службени кучиња.

– Со квота од околу 80 проценти, научниците во Улмен моментно се на најдобар пат успешно да го продолжат овој проект – објави военото училиште за обука на кучиња.
Кучињата во моментов се обучуваат на тестови за плунка на заразени лица на кои вирусот, хемиски, е направен безопасен.

По успешното заклучување на таа прва фаза, следната пречка е тестирање на откривање на активен коронавирус во човечката плунка.

– Мора да се спроведе под други услови, затоа што мора да бидеме сигурни дека никој нема да се зарази со високозаразни проби, рече првиот човек на проектот, Паула Јендрни.

loading...