ИЕА: Светот повторно влегува во ерата на јагленот, побарувачка 8,0 милијарди тони

од Vladimir Zorba

Глобалната побарувачка на јаглен би можела да достигне 8,0 милијарди тони во 2022 година, што одговара на највисокото ниво на сите времиња поставено во 2013 година и се очекува да продолжи да расте следната година, објави Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) во ажурираниот извештај за пазарот на јаглен.

„Врз основа на тековните економски и пазарни трендови, се предвидува глобалната потрошувачка на јаглен да се зголеми за 0,7 отсто оваа година на 8,0 милијарди тони, под претпоставка дека кинеската економија ќе закрепне како што се очекува во втората половина на 2022 година“, се вели во извештајот на ИЕА објавен на крајот на минатата недела.

Според ИЕА, побарувачката е поттикната од зголемувањето на цените на природниот гас, што принудува многу земји да се префрлат од гас на јаглен и повторно да се отворат затворените електрани на јаглен.

Слични содржини