ИМ ГИ ОСАКАТИЛА ЛИЦАТА: На сопственичка на салон за убавина и се закануваат 3 години затвор

од Vladimir Zorba

Поднесено е обвинение против сопственичката на белградски салон за убавина, Олгица Маркановиќ, откако беше уапсена кога група жени и мажи во март годинава поднесоа тужба против неа за осакатување за време на третманот на лицето.

Жалбата против Маркановиќ е поднесена од Здружението на интердисциплинарна естетска и анти-старечка медицина на Србија „СЕСИАМ“, а сите повреди здобиени со „со плазма пен третман“ се потврдени со фотографии на социјалните мрежи.

Сопственикот на салонот во моментов е во истражен затвор за да не се меша во постапката и да влијае врз оштетените и сведоците и поради опасност од повторување на кривичното дело.

Во доказната постапка, обвинителството испита дванаесет оштетени лица и еден сведок и нареди медицинско вештачење за телесните повреди оштетени од вештакот од областа на пластичната и реконструктивната хирургија.

Маркановиќ се товари за сторено кривично дело во периодот од 01.05.2020 година до 01.03.2021 година во нерегистрираниот „медицинско-естетски центар Тајас“ во Белград на начин што неовластено и неправилно користење на „плазма пен“ предизвикало трајно оштетување на третираните делови на лицето оштетени во форма на длабоки изгореници од втор и трет степен, истовремено со неовластена употреба на локална анестезија претставувала ризик за животот на повредените во случај на алергиска реакција како резултат на недостаток на анти-шок терапија и едукација на обвинетите, како и самата употреба на уреди за третман на „плазма-пен“ поради употребата на електрична енергија.

Обвинителството предложи Првиот основен суд во Белград да ја осуди обвинетата на 3 години затвор, а на нејзиниот колега Ј.Т. да му изречат казна затвор од една година.

Во понатамошниот тек на постапката, Првото основно јавно обвинителство во Белград ќе ги испита преостанатите оштетени страни, ќе нареди медицинско вештачење на повредените и потоа ќе донесе одлука за гонење на обвинетите за истото дело сторено на штета на лицата, кои не се опфатени со ова обвинение, пренесе Блиц.

Слични содржини