ИМА: „Руски и проруски дезинформации во С. Македонија: Анализа на пропагандни наративи и студии на случај“

од Vladimir Zorba

Институтот за медиуми и аналитика ИМА ја издаде новата публикација: „Руски и проруски дезинформации во Северна Македонија: Анализа на пропагандни наративи и студии на случај“, во авторство на Жарко Трајаноски.

Во публикацијата се укажува дека руската пропаганда со дезинформации не запре ни по зачленувањето на Република Северна Македонија во НАТО: „Блокирањето на почетокот на долгоочекуваните преговори со ЕУ, прво од страна на Франција во 2019, а потоа и од страна на Бугарија во 2020 година, и овозможи на руската пропаганда нов комуникациски пробив во Северна Македонија. За тоа придонесоа драстичното намалување на довербата во ЕУ, чие влијание на Балканот забележително се намали за време на КОВИД-пандемијата, но и проруските кампањи со дезинформации и теории на заговори во врска со вакцинацијата и мерките против пандемијата. По воената инвазија на Руската федерација во Украина во 2022, забележливо е уште позасилено влијание на руската пропагандна мрежа во земјата, како и на Балканот, што беше констатирано и од највисоки политички претставници од Северна Македонија.“

Целиот текст на следниот линк!

Слични содржини