ИМАА ХРАБРОСТ ДА СЕ СООЧАТ: Група жени го организираа првиот протест во Кабул (ВИДЕО)

од Stefanija Kuzmanovska

Група жени го направија она што никој не го очекуваше и два дена по заземањето на Кабул, излегоа на улица и побараа поголеми права од новите власти.

Протестот се одржа во областа Вазир Акбар Кан. Тие побараа од Талибанците жените да бидат застапени во политиката, владата и економијата.

Кога се појавија на улица, сите беа зачудени, како и од фактот дека немаше шеријатска милиција, која наскоро се појави. Иако сите очекуваа жените веднаш да бидат претепани, тоа не се случило.

Второто видео покажува како Талибанците опкружуваат неколку жени, бидејќи таа група веќе не беше во полна сила од почетокот кога пристигна шеријатската милиција. Останаа само најупорните.

Тие беа опколени од Талибанците и немо гледаа. Еден вооружен стражар ги обиколи, а другите седнаа на пикапот и гледаа.

Засега нема информации дали се уапсени, избркани или мирно оставени да си заминат. Има многу прашања во врска со овој случај, а уште помалку одговори.

Слични содржини