Имавте Ковид пред ширењето на делта-варијантата? Веројатно имате подобар имунитет од вакцинираните!

од Vladimir Zorba

Луѓето кои претходно прележале КОВИД-19 биле подобро заштитени од делта варијантата на КОВИД-19 отколку луѓето кои штотуку биле вакцинирани, што покажува дека природниот имунитет е посилен штит од вакцината против таа варијанта на КОВИД-19, велат здравствените власти во Калифорнија и Њујорк.

Заштитата од „делтата“ беше највисока кај лицата кои претходно имале КОВИД-19 и биле вакцинирани, а најниска кај лицата кои претходно не биле или не биле вакцинирани со КОВИД-19, покажа студијата.

Сепак, вакцинацијата останува најбезбедната стратегија против КОВИД-19, според извештајот објавен во неделното истражување за морбидитет и морталитет на Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ).

Податоците во тој извештај не ги менуваат нашите препораки за вакцинација, им рече на новинарите д-р Бен Силк, еден од авторите на студијата. „Знаеме дека вакцинацијата сè уште е најбезбедниот начин за заштита од КОВИД-19“, додаде тој.

Здравствените власти во Калифорнија и Њујорк собраа податоци за студијата од мај до ноември кога делтата беше доминантна варијанта.

Студијата покажува дека луѓето кои претходно имале КОВИД-19 имале помала стапка на инфекција од луѓето кои биле вакцинирани, но не добиле КОВИД-19.

„Ова претставува значителна промена од периодот кога алфа варијантата беше доминантна“, рече Силк.

Пред „делта“, вакцинацијата против КОВИД-19 резултираше со подобра заштита од инфекција отколку преживување од претходната инфекција, додаде тој.

Во летото и есента 2021 година, кога делтата беше доминантна, надминувањето „обезбеди поголема заштита од инфекција отколку вакцинацијата“, истакна тој.

Ограничувањето на студијата е тоа што е завршена пред широко распространетот примање на „бустер“, според Ројтерс.

Слични содржини