Имунолог одговара: Дали треба да се прими трета доза и дали мешањето на вакцината е штетно

од Берта Китинска

Никој нема да присили никого да ја прими третата доза на вакцина, но ќе излезе со препораки кој треба да ја прими, рече проф. Д-р Душан Попадиќ, имунолог. Што се однесува до мешањето на вакцините, Попадиќ смета дека не може да му наштети на пациентот.

Тој посочи дека, покрај вакцинацијата, потребно е да се носи и маска затоа што, како што објасни, „не знаеме кога ќе наидеме, односно не знаеме каква доза на вирусот ќе добиеме кога ги среќаваме тие луѓе “.

Душан Попадиќ процени дека ограничувањето на достапноста на одредени содржини веројатно ќе даде подобри резултати во мотивацијата за вакцинирање отколку наградувачки. Тој посочи дека имавме награда и дека тоа не даде подобри резултати.

– Докажано е дека вакцините базирани на РНК технологија и векторски вакцини, поточно „Спутник V“, се најефикасни, односно обезбедуваат најефикасна заштита, после тоа кинескиот „Синофарм“ кој обезбедува пристојна заштита – истакна имунологот за вакцината РТС. Синофарм, Попадиќ верува дека заштитата со таа вакцина е веројатно поголема од некои други што сме ги примиле, како што е вакцината против грип.

Трета доза на вакцината

– Колку што знам, никој нема да присили некој да ја земе таа трета доза, но ќе излезе со препораки кој треба да ја земе. На прво место, ова се стари лица и луѓе кои се на некои имуносупресивни или антиинфлаторни третмани поради некои од нивните основни воспалителни болести – рече Попадиќ.

„Мешањето вакцини не е штетно“

Што се однесува до мешањето на вакцините, Попадиќ смета дека тоа не може да му наштети на пациентот и покрај тоа што не е тестирано на голем број пациенти.

– Моќта на доказите што зборуваат за тоа е прилично мизерна, слаба. Ова се мали бројки, во никој случај десетици илјади случаи, освен за некои како што се комбинации на вакцина „Астраженета“ и „Фајзер“, кои не биле направени толку ретко во Велика Британија и Канада, каде се покажало дека не се меша на кој било начин.имунолошки одговор, односно дека е безбеден – потврди Попадиќ.

Слични содржини