Индиската мутација сè уште е мистерија, не е познато колку се шири и дали предизвикува смртоносен бран

од Берта Китинска

Новата мутација која е откриена во Индија ја изучуваат научници ширум светот, но сè уште не е познато колку се шири и дали предизвикува смртоносен втор бран во Индија, иако се знае дека има сличности со бразилскиот и јужноафриканскиот.

Вирусите постојано мутираат и прават различни видови – повеќето се незначителни, некои видови се дури и помалку опасни, но некои можат да бидат и поопасни и заразни, па дури и да ги прават вакцините помалку ефикасни, пренесува Би-Би-Си. Индиски сој, наречен Б1617, првпат беше откриен во октомври во Индија.

Не е познато колку брзо се шири затоа што не се направени доволно примероци. Откриено е во 220 од 361 примерок собрани меѓу јануари и март во западно индиската држава Махараштра.

Во меѓувреме, откриено е во уште 21 држава. Патниците најверојатно го донеле индискиот вирус во Велика Британија, каде биле откриени 103 случаи на Б1617 од 22 февруари, па затоа на повеќето патници од Индија им било забрането да доаѓаат во Велика Британија.

Британската служба за јавно здравје го класифицираше индискиот вид како „еден од мутираните видови на ковиди под истрага“, но досега не го смета за доволно сериозен за да се класифицира како вид на загриженост. Научниците сè уште не знаат дали е заразна или поотпорна на вакцините.

Џереми Камил, вирусолог од Државниот универзитет во Луизијана, вели дека една од неговите мутации е слична на оние што се забележани во јужноафриканските и бразилските соеви. Токму оваа мутација може да му помогне на вирусот да избегне антитела на имунитетниот систем, произведени од вакцина или ковидин.

„Не верувам дека индискиот вид е заразен од британскиот и не смееме да паничиме“, рече Камил.

Зголемениот број на пациенти во Индија може да биде поврзан со големи собири и недостаток на превенција, недостаток на превентивни мерки и неносење маски, односно недостаток на социјално дистанцирање.

Како резултат, вакцините ќе треба да се модифицираат, но вакцинацијата сепак ќе го забави ширењето на инфекцијата.

Слични содржини