Инфектологот Ношиќ ги објаснува последиците по прележаниот Ковид 19

од Берта Китинска

Додека повеќето луѓе со ковид 19 се опоравуваат и се враќаат на претходното здравје, некои пациенти може да имаат симптоми кои можат да траат со недели, па дури и месеци по закрепнувањето од акутно заболување, вели Проф. Д-р Дарко Ношиќ раководител на Клиниката за инфективни болести на Воено-медицинската академија во Србија.

Центарот за контрола и превенција на заразни болести (ЦДЦ) работи интензивно за да дознае повеќе за опсегот на краткорочни и долгорочни здравствени ефекти поврзани со Ковид 19. Како што напредува пандемијата, дознаваме дека ковид 19 влијае и на многу други органи, покрај белите дробови и дека постојат бројни начини на кои инфекцијата може да влијае на здравјето на некој. За овие последици за Е – клиниката зборува проф. Д-р Дарко Ношиќ.

Долгорочни симптоми на ковид 19

Има сè повеќе луѓе кои поминале низ ковид 19 и сè уште се чувствуваат лошо. Тие имаат проблеми со замор и се без сила… зошто?

– Така е, додека повеќето луѓе со ковид 19 се опоравуваат и се враќаат на претходното здравје, некои пациенти може да имаат симптоми кои можат да траат со недели, па дури и месеци по закрепнувањето од акутно заболување. Дури и луѓето кои не биле хоспитализирани и кои имале лесна форма на болест може да имаат симптоми кои не поминуваат или се повторуваат. Започнати се повеќегодишни клинички студии за подетално испитување на овој феномен. ЦДЦ продолжува да работи за да открие колку се чести овие симптоми, кои пациенти најверојатно ќе ги добијат и дали овие симптоми на крајот ќе станат поблаги или ќе исчезнат.

Од лесни до тешки последици

Кои се најчестите симптоми што остануваат дури и кога тестот на корона е негативен?

– Меѓу најчестите долгорочни симптоми на кои се жалат пациентите се: замор, отежнато дишење (отежнато дишење), кашлица, болка во зглобовите, болка во градите. Но, пациентите се жалат и на друга група на долгорочни симптоми: тешкотии во концентрацијата и размислување (овој симптом се нарекува и „нејасно расудување“ – мозочна магла), депресија, болки во мускулите, главоболки, повремена треска, брза работа или пулсирања. срце (палпитации).

Се чини дека посериозни долгорочни компликации се поретки.

– Некои пациенти се пожалија на многу сериозни симптоми, а тоа се оние кои влијаат на различни системи на органи. Овие вклучуваат: кардиоваскуларни: воспаление на срцевиот мускул; респираторни: дисфункција на белите дробови; бубрежно оштетување; дерматолошки: осип на кожата, опаѓање на косата; невролошки: проблеми со сетилата за вкус и мирис, сон, тешкотии во концентрацијата, проблеми со меморијата; психијатриски: депресија, вознемиреност, промени во расположението. Сè уште не е познато колку се значајни овие долгорочни последици. ЦДЦ интензивно истражува и ги информира клиничарите кои се занимаваат со ковидис 19 за најновите откритија за тоа како ќе пристигнат податоците, но исто така и да влијаат на одговорот на јавното здравство на ковид 19.

Маски, далечина, миење раце.

Се разбира, да потсетиме, најдобриот начин да се избегнат ваквите последици е да не се заразите…

– Најдобар начин да се спречат овие долгорочни компликации е да се спречи ширењето на ковид 19. Најефективните стратегии за спречување на инфекција кај младите и возрасните се носење маски на јавни места, стоење на растојание од најмалку 1,5 метри од другите луѓе, често миење раце, избегнување гужви и престој во затворени и слабо проветрени простории.

loading...

Слични содржини