Актуелно
Почетна / Магазин / Наука и технологии / Intel го „воскреснува“ Pentium процесорот

Intel го „воскреснува“ Pentium процесорот

Процесорот Pentium G3420, кој беше повлечен од производство пред повеќе од четири години кон средината на 2015 година, се врати во поставата на Intel. Компанијата ги извести сите свои партнери дека застарениот чип е достапен за нарачки, соопшти Tom’s Hardware.

Враќањето на Pentium G3420 е поттикнато од новите решенија во стратегијата на компанијата, вклучително повторно производство на процесорот на долг рок. Pentium G3420 припаѓа на линијата Haswell и се појави на пазарот пред повеќе од шест години, во третиот квартал од 2013 година, за сокет 1150.

На почетокот на продажбата, цената на процесорот достигна 82 долари. Наменет за употреба во таблети, десктоп компјутери, тенки клиенти и вградени решенија, чипот се произведува со помош на процес од 22 нанометри. За споредба, 7-нанометарските технологии се релевантни денес.

Pentium G3420 е морално застарен во однос на сите основни параметри – нема технологија Hyper Threading, која – со своите два јадра од 3.2GHz – може да обработи само два истовремени потоци на податоци. Покрај тоа, чипот не поддржува PCI-E 4.0 и не е свесен за постоењето на DDR-4 RAM меморија – работи исклучиво со DDR3 на фреквенции до 1600 MHz.

Интегрираната графичка картичка во чипот е четврта генерација Intel GMA со фреквенција од 0,35 до 1,15GHz и максимална поддржана Quad HD резолуција од 2560 × 1600 пиксели.

Intel не откри што точно влијаело врз нејзината одлука да го „воскресне“ 6-години стариот процесор и не прецизира за кого цели. Имајќи ги предвид неговите спецификации за пошироката јавност, овој чип веројатно нема да биде интересен во однос на позадината на достапната серија AMD Ryzen 3000.

Според експертите на Tom’s Hardware., чипот ќе им биде понуден на производителите на компјутери и се очекува да пронајде примена за канцелариски компјутери.

Intel прифаќа нарачки за Pentium G3420 заклучно со 26.05.2020 година. Нарачките (и евентуално единечни копии) ќе бидат доставени до 3 декември 2020 година.

loading...