Интел и Епл ќе бидат меѓу првите кои ќе користат чипови од 3 нанометри

од Stefanija Kuzmanovska

Apple и Intel наводно го тестираат дизајнот на 3-нанометарските чипови на TSMC и би можеле да бидат први на пазарот со таа технологија. Intel планира да користи чипови во следните генерации на компјутери, додека Apple би можел да биде првиот на пазарот со чип од 3 нанометри во идните модели на iPad. Тајванскиот TSMC ќе започне со производство на нови чипови за обете компании веќе следната година.

IPad-от на Apple може да биде првиот уред со чип од 3 нанометри

TSMC во моментов произведува чипови од 5 нанометри за iPhone 12 на Apple, а во 2022 година ќе направи AMD Zen 4 чипови на следната генерација. Целта е да се произведат чипови со 3 нанометри за втората половина на 2022 година, а производите најверојатно ќе се појават на пазарот во 2023 година. TSMC очекува новата технологија да обезбеди 10-15 отсто повисоки перформанси на уредите во споредба со технологијата со 5 нанометри. IPad-от на Apple, наводно, ќе биде првиот уред со чип од 3 нанометри.

Intel потврди дека ќе работи со TSMC за својата линија на производи од 2023 година, иако само што започна да ги промовира чиповите од 10 нанометар. Според експертите, TSMC ќе произведе повеќе чипови за Intel отколку Apple. Intel би можел да го победи AMD на 3-нанометарска технологија, бидејќи AMD планира да користи чипови од 5 нанометри за своите следни генерации Zen 4 процесори. AMD сега се потпира на TSMC за своите процесори и GPU чипови, бидејќи неговиот претходен снабдувач GlobalFoundries уште во 2018 година одлучи да не произведува 7-нанометарски и помали чипови.

Слични содржини