Интересен начин на водење евиденција: Доналд Трамп фрлал документи во веце шолја?

од Stefanija Kuzmanovska

Новообјавени фотографии откриваат две прилики во кои поранешниот претседател Доналд Трамп наводно фрлал документи во веце шолја.

Меги Хаберман, новинарка на „Њујорк Тајмс“ и соработник на Си-Ен-Ен, ги објави сликите во нејзината книга „Човек од доверба“, а сликите претходно беа објавени од Аксиос. Си-Ен-Ен претходно објави дека Трамп ги прекршил законите за водење на претседателските досиеја и честопати кинел документи, нацрти и белешки откако ќе ги прочитал.

Повремено фрлал хартии во веце шолја во резиденцијата на Белата куќа – за подоцна да биде откриен кога мајстори биле повикани да ги поправат затнатите тоалети. Трамп ги отфрли обвинувањата, а во изјава за Аксиос во понеделникот, портпаролот тврди дека известувањето за оваа практика е измислено.

На сликите објавени во понеделникот, не е јасно на што се однесуваат документите или кој е авторот, но се чини дека се напишани со ракопис на Трамп и со црн маркер. Хаберман рече дека едната слика е од веце шолја во Белата куќа, а другата е од патување во странство што ѝ го дал извор на Трамп од Белата куќа

„Кој знае што бил овој лист? Само тој би знаел, а веројатно и оној кој се занимавал со него, но важната поента е во записите“, им рече Хаберман на Џон Берман и Бријана Кејлар на Си-Ен-Ен на „Новиот ден“ во понеделникот наутро.

Трамп користеше шема на непочитување на нормалните процедури за водење евиденција. Во една прилика, Трамп праша дали некој сака да стави копија од говорот од кој штотуку се откажал на аукција на eBay за време на посетата на прес-кабината на Air Force One во текот на летото.

Во други случаи, Трамп ќе им задолжел на помошниците да носат кутии со непрочитани белешки, написи и нацрт твитови во претседателскиот авион за тој да ги прегледа, а потоа да ги искине на парчиња.

Поранешен висок функционер на администрацијата на Трамп рече дека заменик од кабинетот на државниот секретар обично доаѓал да ги извади работите од ѓубрето и да ги земе од масата на Трамп откако тој ќе ја напушти просторијата.

Поранешен функционер во Белата куќа потсети дека иако зачувувањето на документите е клучна одговорност на секретарот на персоналот, остатокот од персоналот на Трамп немал смисла или обврска да води евиденција за документите што се движат низ Западното крило.

Неодговорното водење евиденција на Трамп беше предмет на долготрајна битка меѓу него и Националниот архив на почетокот на оваа година, при што Министерството за правда го истражува случајот.

Слични содржини