Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Исидора имала во телото 77 метастази, а првата терапија не ја поднела добро: Му реков на сопругот да ми пука во глава!

Исидора имала во телото 77 метастази, а првата терапија не ја поднела добро: Му реков на сопругот да ми пука во глава!

Писателката Исидора Бјелица почина на 52-годишна возраст во Белград.

Во една прилика, Исидора зборуваше отворено за борбата против болеста, гласините што кружеа и барањето кон нејзиниот сопруг, драматургот, Небојша Пајкиќ.

„Првиот пат кога не знаев како да се справам со терапиите, му реков на сопругот: Пукај ми во глава, не можам повеќе! Не го поднесував добро тоа.Имав најлоша можна ситуација. Не сакам да ги лажам луѓето. Не сакам да зборам: Беше лесно, не е. Луѓето велеа дека ја користам болеста за маркетинг. Што требаше, да ги испратам наодите во јавноста за да ги уверам луѓето? Тука се очекува болната личноста да не се однесува нормално, да кука и слично?“, Се прашуваше таа.

Инаку, Исидора имаше 77 метастази во своето тело, но секогаш го сакаше животот.

“Го сакам животот бескрајно, и покрај најстрашното страдање што го поминав. Можеби така научив колку е вреден. Ако некој ми рече што ме чека и што ќе издржам, јас би рекол дека жива личност не може да издржи. И тогаш гледам Вил и Лав, нивните тажни убави очи и знам дека морам да продолжам понатаму.Тие два пара очи ме држат, заради нив не се откажувам и повторно станувам.Кога мислам дека веќе не можам, ме гушкаат и јас добивам волја и сила. Децата и сопругот Небојша тие не ме пуштаат да се откажам “, рече таа неодамна, додавајќи:

“Болеста уништува сè. На некои, и срцето и хуморот. Се додека можам да се шегувам, има надеж за мене. Кога го гледав видеото со 77 метастази кои сјаат во октомври, лекарката рече дека никогаш не запознала пациент кој подобро поднел лоша дијагноза”. И реков: „Драга, овој Титаник по четврти пат тоне, зошто плач и врева?“ Добрата вест е што во видеото гледаме дека нема метастази во центарот за хумор, па затоа не е најлошото! Нема човек што не се соочува со страв, особено кога е на неговата смртна постела. Но, со него не треба да се бориш, стравот треба да се прифати за да исчезне“.

loading...