ИСТОРИСКИ МОМЕНТ ВО ЦРНА ГОРА: Ѓукановиќ го потпиша Законот за слобода на вероисповед

од Nikola Popovski

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, ги потпиша Указите за прогласување на законот, кои повторно беа усвоени од Парламентот на седницата на 20 јануари.

„Останаа дилемите што ги имав и поради кои ги вратив во Собранието за повторно разгледување. Се надевам дека, по потпишувањето на законот и неговото објавување во Службен весник, што ги прави само дел од правниот систем на Црна Гора, создадени се услови за покренување постапка од кој било субјект во општеството за проценка на нивната уставност“, објавил Ѓукановиќ на Твитер.

Тој рече дека верува дека Уставниот суд, како единствена надлежна инстанца, ќе даде одговор на тоа прашање на независен и професионален начин.

Собранието на својата седница на 20 јануари повторно ги усвои измените и дополнувањата на Законот за слобода на вероисповед, со гласови од присутни 41 пратеник.

Повторно беа усвоени измените и дополнувањата на Законот за кредитни институции, измените и дополнувањата на Законот за рехабилитација на кредитните институции и измените и дополнувањата на Законот за фискализација во трговијата со производи и услуги.

Собранието ги усвои и измените на Законот за работни односи, измените и дополнувањата на Законот за државните службеници и државните службеници и измените на Законот за здравствена заштита.

Законите првично беа донесени во Собранието на седницата на 29 декември, но Ѓукановиќ потоа ги врати во парламентот за нова одлука.

Слични содржини