Истражување: Авокадото може да ги зголеми хранливите материи од други храни

од Vladimir Zorba

Јасмин Пробст, професорка на Универзитетот во Волонгонг во Австралија, сакала да ги истражи здравствените ефекти на авокадото. Таа и тим на истражувачи ги анализираа постојните истражувања во националното истражување за исхрана и физичка активност од 2011 до 2012 година.

Тие проучувале информации за потрошувачката на авокадо кај австралиската популација, како и потрошувачката на други хранливи материи.

Врз основа на анализата, тие заклучија дека авокадото е силно поврзано со голем број позитивни здравствени индикатори. Прво, зголемениот внес на авокадо е во корелација со помалата телесна тежина и помалиот обем на половината.

„Забележавме дека поголемата потрошувачка на авокадо е поврзана со значително помала потрошувачка на нездрава храна“, додава Пробст.

Овие резултати го потврдуваат она што е веќе познато за авокадото, а тоа е дека тоа е одличен извор на здрави масти, ниско со јаглехидрати и богато со влакна и дека е одлична опција која може да ве засити.

Авокадото е, исто така, полно со витамини и минерали, а авторите на студијата забележуваат дека тие дури и делуваат како засилувачки „хранливи материи“ кога се консумираат со друга храна, бидејќи многу хранливи материи се растворливи во масти, пишува Mind Body Green.

Слични содржини