Истражување: Бројот на починати од КОВИД-19 е двојно поголем од официјалните проценки

од Vladimir Zorba

Бројот на смртни случаи од коронавирусот во светот е повеќе од двојно поголем од официјалните 3,24 милиони, според новата студија која предизвика контроверзии, пренесе „Хина“.

Повеќе од 905.000 луѓе починаа од КОВИД-19 во САД, 57 проценти повеќе од официјалниот број, соопштија во четвртокот научниците од Институтот за здравствени пресметки и проценки на Универзитетот во Вашингтон. Тоа е повеќе од која било друга земја.

Официјалната бројка на САД е околу 580.000, според статистичките податоци на Универзитетот „Џонс Хопкинс“.

Во светот, според пресметките на американските научници, има вкупно околу седум милиони смртни случаи, што е повеќе од двојно повеќе од официјалните 3,24 милиони смртни случаи, запишани од Универзитетот.

Научниците го проучувале отстапувањето во смртноста помеѓу март 2020 и 3 мај 2021 година, споредувајќи што нормално би се случило за една година без пандемија, а потоа ги зедоа предвид факторите поврзани со пандемијата.

Ним им беа дадени, соопштија тие, броеви кои ја отсликуваат исклучиво смртта од САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува КОВИД-19.

„Колку и да изгледа страшна пандемијата, оваа анализа покажува дека реалниот број е значително полош“, рече директорот на Институтот, др. Крис Мареј во изјава што ја придружува објавувањето на резултатите.

„Разбирањето на реалниот број на смртни случаи од КОВИД-19 не само што ни помага да ја согледаме големината на оваа глобална криза, туку исто така им дава вредни информации на креаторите на политиките при развивање планови за одговор и закрепнување.

Тој на прес-конференција во четвртокот истакна дека пропустите во запишувањето на реалниот број не биле нужно направени намерно.

„Главно, тоа само ненамерно исчезнало, бидејќи здравствените системи беа сериозно погодени“, рече Мареј, според „Сиетл тајмс“.

„Исто така, гледаме дека особено малку смртни случаи беа пријавени во декември, кога зимскиот бран започна да се развива и празниците значеа дека системите за известување не функционираат целосно“.

Вкупниот број во неколку други земји е намален за најмалку 400 000, велат истражувачите. Индија, со вистински 654.395 во споредба со пријавените 221.181, се истакна особено силно со оглед на тамошната криза.

Додека некои ја поздравија студијата како поточен показател за реалната скала на пандемијата, други сметаа дека тоа е потенцијално претерување.

„Мислам дека целокупната порака за ова (дека смртните случаи се значително потценети, а на некои места и повеќе отколку на друго место) е веројатно гласна, но апсолутните бројки се пониски од многу причини“, изјави епидемиологот од универзитетот Харвард, Вилијам Ханаџ за „NPR“.

„Нивната проценка за поголем број смртни случаи е огромна и е во спротивност со нашето истражување и истражувањето на другите“, рече др. Стивен Вулф, кој го водеше претходното истражување, за „NPR“. „Многу претпоставки и шпекулации се вградени во нивниот модел“, додава тој.

Мареј верува дека оваа студија укажува, во најмала рака, на трајното и најверојатно потценето влијание на оваа чума.

„Анализата само покажува колку беше предизвик за време на пандемијата точно да се следи смртта и всушност пренесувањето на КОВИД-19“, рече тој.

„И фокусирајќи се на вкупната стапка на смртност од Ковид, мислам дека откриваме колкаво е влијанието на Ковид досега и колкаво може да биде во иднина“.

Слични содржини